- Hvis du hadde forsøkt å forklare det vi i dag kjenner som sosiale medier-apper for oss i 2007, så hadde vi syntes det var like merkelig som mange nå tenker at metaverset, VR og utvidet virkelighet er.
Det sier kommersielt ansvarlig i Meta, Nina Hareide-Larsen, som sammen med teknologioptimisten Eirik Norman Hansen gjester podkasten Teknologi og mennesker, som lages av Atea og Oslo Business Forum.
«Alt mulig»-app og sveitsisk lommekniv
I samtalen ledet av Christan Brosstad i Atea, diskuterer de fenomenet super-apper. For hvordan gjør egentlig en app seg fortjent til tilnavnet «super»?
- Det er i utgangspunktet en app som kan nesten alt, sier Eirik Normann Hansen og legger til:
- Men man er ofte opptatt av at appen kan betaling, finansielle transaksjoner og kommunikasjon.
De trekker frem WeChat som et eksempel. Appen har over en milliard brukere og er en plattform for nettopp kommunikasjon og mobilbetaling.
Duoen snakker også om Klarnas app-satsing, som mer enn en super-app kanskje er på vei til å bli en sveitsisk lommekniv.
Hittil har appene som kan defineres som super-apper hatt størst nedslagsfelt utenfor Europa, i markeder som kanskje har hoppet senere på – og dermed hoppet over noen trinn på – den digitale stigen.
- Det tror jeg kommer av at mange tjenesteytere, statlige aktører og finansnæringen var tidlig ute med å digitalisere egne tjenester og gjort de tilgjengelig for folk gjennom egne apper. Det har gjort at det ikke har vært et så stort marked for at noen digitaliserer tjenesten «din», påpeker Nina Hareide-Larsen.
Virtuelt julebord og digitale gjerder
Eirik og Nina diskuterer også det mye omtalte metaverset, og om brukeropplevelse som et punkt hvor mye fortsatt kan bli bedre. Spesielt det som i fagmiljøet kalles interoperabilitet, som for eksempel handler om brukernes mulighet til å ta med seg tjenester de har kjøpt på en plattform, over på andre plattformer.
Mange operatører ønsker å holde brukerne innenfor sine gjerder, men klarer de å stå imot forbrukernes krav om interoperabilitet?
- Sånn har vi det ikke i dag, men det vi i Meta håper, er at dette blir en av de førende tingene i byggingen av metaverset.
I tillegg kan du høre om hvorfor Eirik har blitt GDPR-entusiast og om et virtuelt og vellykket julebord på Harvard.
Kanskje får du også svar på spørsmål som:
- Er telefonen din egentlig en super-app i seg selv?
- Hvordan skal den virtuelle virkeligheten utvikles, så den blir en enda rikere opplevelse enn nå?
- Hva kan vi lære fra gaming-miljøet?
Lytt til episoden øverst i artikkelen eller hvor enn du lytter til podkast!