Sir Alex Ferguson: 7 tips for å lykkes som leder

Programlederen for BBC-programmet CEO Guru Steve Tappin har studert hemmelighetene bak ledelsesfilosofien til en av Storbritannias største ledere gjennom tidene: nemlig Sir Alex Ferguson.

Det er ingen tvil om at skotten har hatt stor innflytelse, både som manager og ledelsesfigur, på en hel verden. Da Sir Alex annonserte sin avskjed som manager for Manchester United i mai 2013, genererte han mer enn 1,4 millioner tweets i løpet av den første timen.

Sir Alex Ferguson var mesterhjernen bak en av landets viktigste merkevarer, Manchester United. I løpet av 26 år forvandlet han United til å bli en internasjonal milliardbedrift. Samtidig håvet laget inn det ene fotballtrofeet etter det andre.

Men hva er egentlig hemmeligheten bak hans suksessfulle lederskap?

Det er nettopp dette Steve Tappin har studert –  som vi kan ta lærdom fra. Under finner du hans konklusjoner om syv leksjoner, eller hemmeligheter om du vil, bak Sir Alex Fergusons ledelsesfilosofi. Dette danner grunnlaget for Sir Alex Fergusons 7 tips for å lykkes som leder:

1: Møt frykten din, og konfronter problemer umiddelbart

Da Sir Alex Ferguson ble manager for Manchester United i 1986, var den tøffe realiteten at laget ikke hadde vunnet ligaen på 26 år. Han var deprimert over spillernes fysiske form, og bekymret over at de drakk for mye. En avgjørende, og gjentagende nøkkelfaktor for suksess var at Sir Alex klarte å finne styrke i motgang.

Ingen liker å bli kritisert, men i mange situasjoner og roller er det viktig med tilbakemeldinger. I Sir Alex sin rolle som manager, var kritikken noe som kunne være en ubehagelig del av både hans og lagspillernes roller. Men det var også en absolutt nødvendighet for forbedrede resultater.

Dette har overføringsverdi til næringslivet. Det essensielle i lærdommen er ikke å dvele for lenge ved problemer. De må møtes umiddelbart, og de må møtes direkte, slik at man kan gå videre. Det samme gjaldt for trenerlegenden. Tilbakemeldinger kom i garderoben etter hver kamp, opphetede diskusjoner kunne oppstå, men så var de ferdige med det. Fokuset kunne deretter rettes fullt og helt mot neste kamp.

2: Aksepter intet annet enn å vinne

– Jeg har aldri spilt for uavgjort i hele mitt liv, forteller Ferguson.

Med 49 troféer synes det. Han har inspirert med sin lidenskap, og overbevist spillere om at de kan nå så langt de bare selv vil.

Sir Alex er også lidenskapelig opptatt av politikken sin, noes om førte til følgende kommentar fra venn og Labour spin doctor Alistair Campbell:

– Hvis det er noe politikken kan ta lærdom av fra sportens verden, og fra noen så suksessfulle som Fergie, er det at å vinne er det som gjelder. Sørg for at du gjør alt du kan for å vinne. Det høres veldig åpenbart ut, men det er en tankegang som kombinerer den store visjonen med mikroskopisk fokus på detaljer.

Fristelsen for vestlige ledere er å låse seg i tankegangen om trinnvise forbedringer, hvor 5% salgsøkning vil være nok for å overleve. Likevel er det slik at ettersom de møter på de store drømmerne fra enda mer profesjonelle kinesiske bedrifter, vil de gjøre det bra i forsøk på å tilegne seg tankegangen til den binære sportsverden, der det kun er vinnere og tapere.

3: Ingen er større enn laget

En av Sir Alex Fergusons suksesskriterier var hans egenskaper på overgangsmarkedet. Hans egenskap til å oppdage talenter som kunne utvikle seg til verdensstjerner. Han snudde umodne spillere – sånn som 18 år gamle Cristiano Ronaldo – til lagspillere, i tillegg til å skape et hjem for utilpassede talenter som Erik Cantona.

Hvis du tenker at det er store egoer og sterke karakterer i din organisasjon, tenk på hvordan det ser ut i en Premier League-garderobe. En genistrek fra Sir Alex har vært å få alle til å forstå at æren og rikdommen man får, kommer fra det å være en del av et vinnerlag. Det er selve laget som står i fokus. Ingen bryr seg om hvor stor stjerne du er. Laget er alltid større. Dette gjaldt under ledelse av Sir Alex enten man likte det eller ei. Spillere som Roy Keane, Ruud van Nistelrooy og David Beckham fikk oppleve konsekvensene av dette.

Mange toppledere bør bruke denne mentaliteten i enda større grad, da man ser at grupper bestående av sterke individer ofte kaster en dysfunksjonell skygge både på lagånd og bedriftskultur hvis de ikke blir håndtert på riktig måte.

4: Forlang lojalitet som en ekte farsfigur

Sir Alex Ferguson er ofte assosiert med hans volatile temperament. Hans «hårføner» – hvor han kjeftet ned en spiller så hardt at det ble sagt at det kunne tørke håret på spilleren – har føyet seg inn i rekken som en legendehistorie. Dog skal ikke hans rolle som mentor og farsfigur bli oversett.

Når alt kommer til alt, handler Sir Alex Ferguson sin ledelsesfilosofi mer om å bygge spillerne opp enn å trekke dem ned:

– Det er ingen rom for kritikk på treningsfeltet. For en spiller – og for ethvert menneske – er det ingenting bedre enn å høre ’godt jobbet’. Det er de to beste ordene som er funnet opp i sportsverden.

Og uansett hvordan samtalene er mellom Sir Alex og spillerne privat, forsvarer han alltid laget sitt eksternt:

– Det er ikke noe poeng i å kritisere en spiller i all evighet. Og jeg diskuterer aldri en individuell spiller i all offentlighet. Spillerne vet det. Det holdes internt.

Ledere kan lære mye om lojalitet og å søke eksterne perspektiver utenfra fra Sir Alex Ferguson, som en gang uttalte:

– Min definisjon av ekte vennskap – den ekte vennen er den som er med deg i krigen når de andre får nok og drar. Fra min posisjon så har jeg innsett at det noen ganger kan være så mye bråk og støy at du trenger mennesker utenfra din egen boble som kan påpeke detaljer fra et litt annet perspektiv enn deg. Vi trenger alle dette. Uansett.

5: Hardt arbeid er et talent

Sir Alex Ferguson er kjent for sin arbeidsetikk og sine tidlige treningsøkter.

– Jeg forteller spillerne mine at hardt arbeid også er et talent. For å lykkes må de jobbe hardere enn noen andre.

Sir Alex, en usannsynlig talsmann for en balansegang mellom jobb og fritid, forteller:

– Mental og fysisk helse er to sider av samme mynt. Du må ha med hvile, uansett. Det er en annen ting som har overføringsverdi til næringslivet. Jeg tror ikke du kan ha en jobb som medfører mye press i dag uten å være i god fysisk form. Jeg har sett mange ledere bli utslitte, og jeg tror at dette kommer av at lederen ofte gjør for mye selv. At han ikke klarer å delegere arbeidsmengden.

Bare når lederne kan bruke denne innsikten over tid kan de yte sitt beste:

– Å være i stand til å analysere en situasjon for deretter å beslutte hva man skal gjøre – det er en utrolig viktig del som toppleder. Ta de rette beslutningene under press.

6: Bygg en langsiktig organisasjon som alle vil bli en del av

Sir Alex Ferguson fortalte Harvard Business School at kjernen til hans suksess i Manchester United var å bygge en  «klubb» og ikke bare et «lag» for å overleve:

– Den første tanken for 99 prosent av nye managere er å sørge for å vinne for å overleve. De henter inn erfarne spillere, ofte fra tidligere klubber de har ledet. Men jeg mener det er viktig å bygge hele strukturen for fotballklubben, ikke bare selve fotballaget. Du trenger en forankring. Og det er ingenting bedre enn å se en ung spiller klare å komme seg opp til førstelaget. Tanken bak er at de yngre spillerne skal utvikle seg og strekke seg etter de standardene som de eldre spillerne har satt før dem.

7: Gi deg på toppen

Sir Alex var klok nok til å trekke seg tilbake fra sidelinjen på et tidspunkt han valgte helt selv; uten å bli gitt det røde kortet. Selv om det kan være fristende å bli værende, å prøve seg bare en siste runde, så er det smarte trekket å overgi stafettpinnen til noen andre under gode omstendigheter. På den måten skapte han rom for arven sin til å vokse.

Mange store ledere kan beskrives som såkalte «one of a kinds». En del skulle nok ønske det var mulig å gjøre noe så enkelt som å ta essensen av disse ledernes egenskaper og erfaringer, slik at de enkelt kunne blitt overført til nestemann som tar over. Det som er viktig å forstå, er at målet ikke er å kopiere lederstilen til punkt og prikke. Man må finne sin egen metode, sin egen vinnerkraft, avslutter Sir Alex Ferguson.

Den originale artikkelen ble skrevet av Steve Tappin og kan leses her.