Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig forventer stor prisvekst og ingen boligboble. – Jeg tror kvadratmeterprisen passerer 100.000 kr i Oslo i løpet av 4-5 år, sier han.
– Vi vil komme til å se en boligprisvekst i Oslo som er tøff de neste årene også. Nå ser vi at prisen på nyboliger i Oslo passerer 70.000 kr. Jeg tror at den passerer 100.000 kr i Oslo i løpet av 4-5 år. Det samme har skjedd i Stockholm. Ser vi på lønnsveksten i Norge kontra Sverige har den vært betydelig sterkere. Vi takler denne prisveksten bedre, sier Schumann.
Boligprisveksten fører til uro i markedet
Boligprisene i Oslo steg 2,2% bare i mai og har nå steget totalt 12,8% det siste året. En vill vekst som har vært til stor glede, men også fortvilelse for mange.
En slik vekst skulle man tro bare var fryd og gammen for Selvaag Bolig, som driver med boligutvikling. Det er det ikke, ifølge Schumann.
– Vi som jobber her synes ikke det er bra fordi en så rask vekst kan gjøre at det blir uro i markedet. Markedet kan rett og slett stoppe opp på et tidspunkt. Markedet kan også overreagere ved at de kommer med tiltak som ikke er bra for totalmarkedet. Nå skal vi huske på det at det er egentlig bare Oslo som dette her skjer i. Resten av landet er ganske i balanse når det gjelder boligmarkedet, sier han.
Men overproduksjon og noen boligboble vil vi ikke få, ifølge Schumann.
- Vi får ikke noen overproduksjon eller boligboble
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken uttalte i Dagens Næringsliv at ivrige boligbyggere var oppskriften på en boligboble. Dette er helt feil, mener Schumann og setter tvil på deres forståelse av mekanismene i boligbyggingen.
– Det er én stor forskjell på boligmarkedet i Norge og for eksempel USA, Irland og Spania, hvor de har gått på en smell. Der begynte de å bygge boliger uten å ha solgt på forhånd. Her i Norge skal man selge 50-60% av prospektene før man begynner å bygge, sier han.
Det er grunnen til at vi ikke vil få noen boligboble i Norge, ifølge Schumann.
– Derfor får man aldri noen boligboble, siden man ikke får noen overproduksjon. Litt overproduksjon kan man få, men man får aldri de voldsomme volumene som man får i andre land. Derfor tror jeg Handelsbankens økonomer kan for lite om boligbygging. De burde sette seg mer inn i boligmarkedet fungerer før de uttaler seg, sier han.
Ikke nok ferdigregulerte tomter
Det bygges i underkant av 3000 boliger i Oslo i året. Det årlige boligbehovet er mye større enn det, faktisk burde det vært bygget opp mot 6000-7000 nye boliger i året, ifølge Schumann. Så hvorfor bygges det ikke mer?
– Utfordringen er at i Oslo er det ikke nok ferdigregulerte tomter slik at man kan begynne å bygge på dem. Hvorfor har man ikke det? Mange av de reguleringsprosessene som burde tatt 1,5 år, tar gjerne 3 år. I tillegg skjer det ofte at vi fremmer forslag om å bygge 400 nye boliger. Så svarer plan- og bygningsetaten at vi klarer oss med 300. Når vi hele tiden har disse omkampene, så får vi en ubalanse i markedet, sier han.
Tilpasser seg markedet
Endringene i markedet gjør også at boligbyggere må tenke nytt. Ifølge Schumann er det spesielt to faktorer som skiller seg ut. Den ene faktoren er høye boligpriser og høyere byggekostnader, den andre er digitalisering.
– For det første har det kommet mange nye krav til hvordan vi bygger. Vi har måttet tenke annerledes. Mens en 3-roms leilighet i snitt for 5 år siden var 65-67 kvm er den nå 55 kvm. Grunnen til det er at kostnadsbildet har steget så mye. Det har blitt mye dyrere å bygge. Det gjør at man må tenke smartere romløsninger, sier han.
Som for alle andre griper også digitaliseringen inn i virksomheten til Selvaag Bolig og boligbransjen.
– Tidligere så solgte vi til 1 av 10 som var på visning. Nå selger vi til 1 av 3 og det nærmer seg 1 av 2. Grunnen er digitalisering. Folk vet så mye mer om prosjektet når de kommer og besøker oss. De orienterer seg på helt nye måter og dette er i ferd med å endre hele boligsalget, sier han.