CEO i Tapad, Are Traasdahl som er med i episode 16 av «Fremtidens teknologi og ledelse» på Skype fra USA. Han forteller mer om hvordan en suksessfull gründer tenker om ledelse i fremtiden og hvordan Norge skal klare seg framover.
– Det viktigste er å få på plass de riktige folkene. Jeg intervjuer som regel 20 personer for hver person jeg ansetter, i hvert fall i begynnelsen. Man må få inn folk som er selvmotivert, ikke har egeninteresse som forkludrer det de gjør, som har masse driv og som jobber veldig godt sammen med andre i team.
Fremtiden kommer raskere enn forventet
Are startet Tapad, som nå er solgt til Telenor, og har vært gründer så lenge han kan huske. Det startet med at han bygde Lego og prøvde å tjene penger på det. Etter hvert bygde han teknologiselskaper, med base i USA, dit han flyttet for nesten 20 år siden.
– Alle hører på mine råd, men veldig få tar rådene mine og hører på hva jeg har å si. Det motsatte er tilfellet med Unacast, som tok rådet mitt og flyttet selskapet over til USA og bygde det herifra. Nå har vi fem andre selskaper som sitter på kontorene våre i New York og tar rådene mine, forteller Are.
Fremtiden kommer raskere enn forventet, og med det så kommer det automatisering og kunstig intelligens som tar mange av de jobbene vi har i dag. Som gründer og leder som har lykkes, ser Are faresignalene tidligere enn de fleste. Han har vært ute med pekefingeren før, men er opptatt av at det finnes muligheter blant utfordringene.
– Det kommer nok til å treffe den delen av samfunnet som har en del repetetive oppgaver og de mekaniske jobbene først. Teknologi har alltid økt produktiviteten, økt velstanden, hvor mye man kan bygge og hvor mye man kan gjøre. Jeg tror teknologi er en veldig positiv ting for samfunnet.
Det handler om overlevelse
– Det er som med alle andre ting – hvis man ikke følger med og bare ser bakover i bakspeilet på hvor ting var, så kræsjer man ofte, som det alltid har vært. De som gjør det best og fortsetter å vokse er de som ser fremover på hva de må gjøre med sin kompetanse, måten de jobber på og sin egen teknologiforståelse, teamwork og produktutvikling.
For en som jobber med teknologi har han for lenge siden skjønt at det gjelder å henge med i svingene for å vokse. Det går fort, og det vil gå enda raskere, men for mange er realiteten en helt annen; det handler om å overleve.
– I 2011 var det ett teknologiselskap, tre oljeselskap og én kinesisk bank som var de fem største selskapene i verden. I 2016, fem år senere, så er fem av de fem største selskapene i verden teknologiselskap. Facebook, Amazon, Google, Microsoft og Apple. Alle er amerikanske, alle er startet av venturekapital, alle er teknologidrevne selskap, alle gjør mye disrupsjon i sin egen industri, men også på kryss av de fleste tradisjonelle industrier.