I 2006 sa Henrik Müller-Hansen opp som sjef for Tele2 Norge. Bare et par uker senere kapret en magasintittel interessen hans. Den la grunnlaget for gründersuksessen Gelato.
Da Henrik Müller-Hansen så overskriften «Printing for peanuts: making the world`s highest profit margins» i et magasin på familieferie i Portugal i 2006 var det gjort. Kort tid etter var den norske gründersuksessen Gelato et faktum. Nå er han gjest i podkasten `De som bygger det nye Norge`.
– Jeg begynte å lese mer om printing, og det viste seg å være veldig interessant. Print-industrien er gigantisk, og faktisk hele 50 ganger større enn musikkindustrien.
Bare få uker tidligere var Müller-Hansen administrerende direktør og hadde millionlønn i Tele2 Norge. Men selskapet ble for stort og for politisk - han valgte å slutte.
– Da jeg sa opp jobben, visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg tok med meg familien og magasiner til Portugal hvor jeg bare leste i to uker.
Ved hjelp av en skybasert programvare lar Gelato internasjonale selskaper trykke publikasjoner over hele verden. Selv eier de ikke en eneste trykkemaskin, men omsatte for mer enn 335 millioner kroner i 2016.
– Alle tror printer ikke trengs lenger, men det er en stor kollektiv løgn. Det å slutte å printe er som å slutte å bruke toalettpapir.
For Müller-Hansen viste familieferien seg å være starten på en gründersuksess. Kort tid etter at han returnerte fra portvinens hjemland, satset han og kona alt: de solgte alt de eide, og brukte oppsparte midler til å stifte Gelato.
– Jeg var så presset fysisk. Og det gikk så langt at da kona kjøpte en kaffe latte anklaget jeg henne for å være økonomisk uansvarlig.
Det var da han skjønte at vi måtte få tak i noen investorer - og det fikk de. Investorene som kom til Gelato hjalp med mye mer enn bare penger.
– Jeg tror for mange gründere tror at de har for mye kunnskap. Jeg vil heller si at du vil ha komplementære ressurser, noe jeg tror man kanalisere inn mot mye makt på reisen. Så det jeg mener er, får du inn kapital, får du også inn intellektuell kapital i selskapet, sier han før han legger til:
– Når du får ombord en investor er det viktig at du påser at den komplementerer deg på de områdene du ikke er like god på.
Etter at investorene kom til Gelato i 2010, løste mye seg for Müller-Hansen. Noe som har gitt ham rom til å jobbe videre med gründerbedriften.
– Det vi faktisk har bygget, er programvaren som kobler printere, som vi ikke eier, over hele verden – sammen. Da kan for eksempel Lufthansa Cargo klikke seg inn på disse printerne over hele verden når de ruller ut en kampanje. På den måten kan du printe lokalt og distribuere lokalt.
Ifølge Müller-Hansen representerer transport-sektoren mer enn 20 prosent av alle karbonutslipp globalt.
– Når vi går sammen med for eksempel Sapa, som har begynt å rulle ut Gelato, har vi kommunisert ut en felles ambisjon. Det handler om å redusere det totale utskriftsvolumet med 50 prosent og transportbehovet med 90 prosent på et toårsperspektiv, sier han.
Vil du vite mer om gründersuksessen til Henrik Müller-Hansen, Gelato? Han snakker mer om selskapets ambisjoner i podkasten som du finner i toppen og bunnen av denne artikkelen.
Men hvordan har Gelato egentlig hatt det som start-up i Norge? Ifølge Müller-Hansen er ikke infrastrukturen i Norge sammenlignbart med flere andre land de opererer i.
– Infrastrukturen du har tilgang til som start-up i Norge er helt unik. Og med det mener jeg teknologi, transport, skatter og lover. Jeg vet hva jeg snakker om siden vi opererer i 30 land og leverer til over 60 land, sier han før han legger til:
– Når vi sammenligner hvor lang tid det tar for å etablere et selskap i Norge med hvilket som helst annet marked, mener jeg infrastrukturen i Norge representerer en god plattform for å skape et globalt selskap.
Dette er den 29. episoden av podkasten `De som bygger det nye Norge`. Under Digital Summit 2017 snakket flere av fordragsholderne om innovasjon, ledelse og bruk av ny teknologi i selskaper: Se en komplett liste over de ulike foredragene her!
Müller-Hansen har gjort seg opp flere erfaringer med å starte opp et internasjonalt selskap de siste årene og har fire tips til andre som ønsker å gå globalt: