Hvor god er din organisasjon til å bygge endringskapasitet – ivareta daglig drift, samtidig som man gjennomfører endringsprosesser? Og er stress utelukkende negativt?
Den problemstillingen adresserte Yvonne Fosser, HR-direktør i Innovasjon Norge, under sitt foredrag på Digital Summit 2017.
– I arbeidslivet snakker vi ofte om stress i negativ forstand og det er kanskje ikke uten grunn. For hva er det stress gjør med deg? Vi kjenner at pusten endres, vi svetter og hjertet slår fortere, noe som ofte ender opp med sykemeldinger, forteller Fosser før hun fortsetter:
– Leger har ofte sagt til meg at stress ikke er bra for deg og går ut over helsen. Rapporter forteller at «her er det høy stressfaktor, dere må sette inn strakstiltak». Folk flest sier at stress er noe som er negativt, det er slitsom, belastende og noe man helst bør unngå.
Når det opplevde stresset blir høyere enn mestringen, går det også utover resultatene.
– Hva skal vi gjøre med dette? Ofte er det fint å referere til psykolog Ingvar Wilhelmsen, som er leder i hypokonderklinikken og som har forska på mange problemer i flere år, forteller hun.
Ifølge Wilhelmsen er det særlig 3 bekymringer vi har i hverdagen:
Det som skjer når man går utenfor komfortsonen, ifølge Fosser, gjør at man ikke blir like stresset neste gang.
– Selv om jeg kjente på en økt stressfaktor da jeg skulle prate med dere i dag, så var den ikke så høy som da jeg skulle inn i debatten.
Fosser forteller at vi ofte bekymrer oss over andre mennesker. Det kan være barna våre, foreldrene og andre. Men er det egentlig en god følelse at noen bryr seg om deg?
– Det er noe man kan tenke på. Det er mye bedre for deg og den som mottar, at de bryr seg og ikke bekymrer seg.
Gjennom karrieren har Fosser møtt mange mennesker som leter etter den store lykken.
– De har kjempehøy stressfaktor og tenker at de må gjøre noen store forandringer. Si opp jobben, skille meg, flytte eller gjøre noen store forandringer, sier hun og legger til:
– Så har jeg møtt noen som ønsker å gjøre noe med situasjonen og gjør små justeringer i hverdagen. Det kan gjøre at man får det mye bedre.
Fosser har noen enkle tips:
– Du kan gjøre litt mer av det som er morsomt og som man får energi av. Og litt mindre av det man synes er mindre gøy og mister energi av. Så må man tenke gjennom hvilke relasjoner man har og bruke mer tid på de som gir deg energi og ikke stjeler energi.
HR-lederen anbefaler å tenke gjennom noen få spørsmål.
– Hvordan prioriterer du? Hvilket perspektiv har du? Bruker du tiden på de viktige tingene i livet eller de små, ubetydelige tingene? Hvordan er det med mangfoldet i dine omgivelser?
For de positive omgivelsene smitter, men det gjør også de negative. Og har du tenkt på at du kan være en viktig faktor for å få snudd dette – også det negative?
– Ser du noen som sliter og er superstresset? og hva kan du som kollega eller leder gjøre med det? Til syvende og sist handler det om å være et menneske og bry seg.
De samtalene kan du ta uavhengig av hvilken rolle du har – det viktigste er at det er noen som bryr seg. Det som hjelper ofte aller best er å ikke vanne de sårene, men heller prøve å lytte, ifølge Fosser.
Den kjente TedX-foredragsholderen Kelly McGonigal gjennomførte en undersøkelse med mer enn 30.000 personer fordelt over åtte år. De stilte spørsmålet: Hvor mye stress har du hatt det siste året?
– Samtidig dokumenterte de om deltakerne trodde det var positivt for helsen. Det ble også dokumentert hvor mange som døde i denne undersøkelsen. Det viste seg at de med høyt stress hadde 43 prosent større sannsynlighet for å dø enn de med lavt stress. Men de som trodde at stress var positivt for helsen hadde lavere sannsynligheten for å dø enn de med lavt stress. Det er interessant. Da har det kanskje noe å si om hvordan man tenker om stress.