– Jeg tror norsk økonomi kommer til å klare seg aldeles utmerket, og aksepterer ikke helt premisset om at vi går fra særstilling til omstilling.
Det sier Per Valebrokk, ansvarlig redaktør i E24 og mannen bak den populære podcasten Valebrokk & co. Da han var ung var planen å jobbe i finans «og bli rik», men fant fort ut at det ikke var penger som drev han. Penger som virkemiddel, business og økonomisk historie var mer interessant. Derfor ble han journalist, noe han aldri har angret på.
God arbeidsmoral
Per Valebrokk har ingen tro på at gullalderen i norsk økonomi er forbi. Først og fremst på grunn av arbeidsmoralen i landet.
– Jeg tror norsk økonomi kommer til å forbli i en særstilling. Ikke i den grad da vi sov oss gjennom finanskrisen og håvet inn penger på oljefondet, men i europeisk og internasjonal sammenheng tror jeg norsk økonomi kommer til å stå bunnsolid. Først og fremst fordi vi jobber. Vi er flinke til å jobbe og til å ta alle i bruk. Vi har en høy kvinneandel i arbeidslivet, svært lav langtidsledighet, høy grad av omstillingsvilje hos arbeidstakerne, stor grad av tillit mellom arbeidstaker og arbeidsgiver og stor grad av videreutdanning. Det er mye bra i norsk økonomi og arbeidsliv. Tanken at vi har levd av oljen er feil. Vi har levd av arbeid. Inntektene fra oljen har vi satt inn i et oljefond. Det gjør at vi står enda bedre rustet enn alle andre til å håndtere de utfordringene vi møter i fremtiden, sier han.
For mye prat
Forskning viser at mer enn 70% av endringsprosesser mislykkes. På spørsmål om hva som skal til for å lykkes med omstillingen vi står ovenfor er Per Valebrokk krystallklar.
– Det er for mye prat om at norsk næringsliv må omstille seg. Norsk næringsliv er godt i gang med å gjøre den jobben allerede. Bedrifter som for 15 år siden var innrettet mot helt andre næringer enn olje- og offshoresektoren var raske til å omstille seg og gripe muligheter som kom i offshoresektoren. Når mulighetene ikke lenger er der, må de omstille seg på nytt. Det tror jeg norsk næringsliv, selv med en del endringsproblemer, vil kunne klare ganske godt. Det viktigste er ikke å peke ut en retning norsk næringsliv skal gå i, men å legge til rette for gode rammevilkår. Det vil si at man har et fleksibelt arbeidsmarked, et godt samarbeid mellom arbeidstaker og arbeidsgiver og en lovgivning og skatteregime som gjør at bedriftene raskt kan snu seg rundt og gripe nye muligheter. Det gjør at vi i Norge har en god plattform for omstilling, sier han.
Verden knapt til å kjenne igjen
Derimot er det ingen tvil om at teknologi og digitalisering går stadig raskere og griper inn i nesten alle virksomheter.
– Teknologi vil påvirke norsk næringsliv fundamentalt og på måter som vi ikke er i stand til å se nå. Jeg er grunnleggende skeptisk til å peke ut én form for teknologi som skal endre alt. Hvis man skrur tiden 150 år tilbake til den industrielle revolusjonen og hva som drev den, så ser man at den ikke handlet om dampmaskinen. Den industrielle revolusjonen var ikke én teknologi, men hundrevis av ulike teknologier, forretningsidéer og samarbeidsformer som til sammen utgjorde den industrielle revolusjonen. Dampmaskinen var kun det som gjorde alle teknologiene mulig å få til. Sånn vil det også være i fremtiden med 3D printing, virtuell virkelighet og kunstig intelligens. Det er ikke slik at én av disse teknologiene endrer verden fundamentalt, men summen av disse kommer til å få en vesentlig effekt på norsk næringsliv, sier han, og fortsetter:
– Vi går ikke langt i å si at vi står ovenfor en teknologisk revolusjon. Verden er knapt til å kjenne igjen fra jeg vokste opp på 70-tallet. Det er den største og raskeste revolusjonen menneskeheten har stått ovenfor, sier han.
Vil snu bransjer opp ned på kort tid
Selv om vi står ovenfor en teknologisk revolusjon er det for mange bransjer og bedriftsledere som ikke er endringsvillige nok ifølge Valebrokk.
– «Det gjelder nok i mange bransjer, men ikke i vår. I vår bransjen er ditt og datt viktig for å lykkes», sier alt for mange bedriftsledere. I bransje etter bransje vil bedriftsledere oppdage at det er helt ufattelig hvordan digitalisering kan gjøre dem overflødige på kort tid, hvis de ikke er våkne for de endringene. Vi i media har mer enn noen annen bransje opplevd store omveltninger. Det er helt uvirkelig hvor store endringer som har funnet sted og som finner sted. Det tar ikke slutt og det er ingen ende på hvordan digitaliseringen og mulighetene med teknologi skaper. Norsk næringsliv vil erfare hvor overraskende digitalisering vil krype inn og snu bransjer opp ned på kort tid de neste årene, avslutter han.