Norsk industri melder om økt optimisme sier Siv Jensen

Det er jo vanligvis slik at man som gründer gjerne går på trynet en eller to ganger før man lykkes. Det er lov, og det må applauderes. Det vi må gjøre er å finne frem til flere virkemidler for å stimulere til at flere lykkes, sier finansminister Siv Jensen.

– Jeg har helt siden jeg var liten vært opptatt av at man må skape verdier før man kan ta de i bruk. Jeg var veldig tidlig opptatt av nærings- og skattepolitikk, og det å ta ansvar ble fort viktig for meg. Det å stå opp om morgenen var en selvfølge og skulking var en uting. Jeg fikk med meg mange sunne verdier hjemmefra. Tidlig begynte jeg å engasjere meg i politikken. I utgangspunktet som en hobby, men jeg ble fort bitt av basillen. Etter å ha sittet på Stortinget i mange år og brukt mye tid i FRP for å forberede oss på å bli et regjeringsparti, ble vi ført inn i vår første regjering etter valgresultatene i 2013. Det viste seg at det skulle bli noen gode, utfordrende år fremover, sier Siv Jensen. 

Flere bein å stå på

Oljenæringen og relatert leverandørindustri kommer til å være viktige faktorer i norsk økonomi i årene fremover. Vi har store ressurser på havbunnen og derfor alle mulige forutsetninger til å fortsette å være en stor olje- og gass produsent. Den kommer selvsagt til å være mindre som næring i årene vi har fremfor oss enn årene vi har bak oss. Det kraftige oljeprisfallet har vist hvor sårbare vi er når vi er såpass dominerende på et område. Av denne smellen må vi lære oss å få flere bein å stå på slik at vi ikke blir like sårbare for økonomiske sjokk fremover. Da handler det om å legge til rette for at vi tar investeringer i et bredere spekter av næringer og har gode rammer til å starte virksomheter i Norge istedenfor i andre land. Det er dette omstilling handler om.

Dagens næringslivsledere er risikoaverse

Omstilling tar lang tid. Det er ikke noe som skjer over natten og i hvert fall ikke for en nasjon. Man kan gjøre mange ting på kort sikt for å demme opp for veksten i arbeidsledigheten som vi heldigvis har sett er i ferd med å flate ut. Vi har hittil gjort to ting: Vi har både satt inn kortsiktige tiltak for å demme opp for den akutte situasjonen og brukt tid på de langsiktige tiltakene som kan berede grunnen til at vi får flere ben å stå på.

Gründerbølgen

Med rammebetingelser og forutsigbarhet kan politikere være med på å skape innovasjon og arbeidsplasser. Hvis man gjør brå og hyppige skift i rammebetingelsene, noe som skaper uforutsigbarhet, kan det skape manglende vilje for å gjøre nye investeringer. Næringslivsledere i dag er risikoaverse. Derfor er det viktig at vi fortsetter å sørge for at vi har en god og velutviklet infrastruktur. Dette gjelder alt fra tradisjonell infrastruktur, til gode digitale løsninger. Det trengs en kraftig opptrapping på dette. Det handler om forskningsmidler og innovasjonsvirkemidler, noe regjeringen har hatt sterkt fokus på. Det handler også om skatt. Derfor la vi frem en skattereform for å gjøre det mer attraktivt å investere i Norge.

Teknologioptimist

Noe av det mest lovende vi ser nå er at interessen for å bli gründer er sterkt økende i Norge. Interessen har inntil nå vært rimelig lav, Norge er ikke et tradisjonelt ”gründerland”. Folk har funnet seg i at det har vært tryggere å være ansatt, men nettopp fordi vi nå står i denne omstillingen, ser folk muligheter gjennom å realisere en forretningsdrøm som har ligget i magen lenge. Det er jo vanligvis slik at man som gründer gjerne går på trynet en eller to ganger før man lykkes. Det er lov, og det må applauderes. Det vi må gjøre er å finne frem til flere virkemidler for å stimulere til at flere lykkes. Derfor la vi frem en gründerplan med massevis av gode tiltak. Dette skjer samtidig som vi har et næringsliv som er kjempegode på omstillinger. Vi ser også nå, som følge av fallet i oljeprisen, en stor omstillingsevne i leverandørindustrien – noe som får kostnadene ned og som gjør at det blir attraktivt å gjøre investeringer likevel.

Melder om økt optimisme

Det viktigste vi må gjøre er å legge et godt grunnlag for at næringslivet har de mulighetene og rammebetingelsene som trengs til å omstille seg og snu seg mot nye markeder. Norsk industri melder nå om økt optimisme og at de antakeligvis kommer til å flagge hjem produksjon som de bare for få år siden flagget ut. Dette er fordi kostnadsbildet endrer seg og konkurranseevnen vår har blitt særdeles mye bedre på to år.