Portrettet med Thomas Moen: Norske ledere må tørre å dele erfaringer og skape nye relasjoner

Thomas Moen har vært en gründer hele livet. – Jeg prøver ikke å hive meg på trender, men bruke mekanismer og metoder som vil fungere 100 år frem i tid.

Helt siden Thomas Moen droppet ut av utdanningsløpet etter ungdomsskolen og ble gründer, har han vært fascinert av å kunne påvirke mennesker. Den 2. november er han konferanser under Oslo Business Forums konferanse Technology, Marketing and Leadership.

– Jeg har vært gründer helt siden jeg var et lite barn. Og ville heller gjøre ting som inspirerer meg enn å sitte på skolebenken.

Nå jobber han som markedssjef i influencer marketing-byrået United Influencers.

Da Moen bare var 15 år gammel startet han et ungdomsdiskotek og brettklubb på Hovden – der han vokste opp. Det var imidlertid bare begynnelsen på seriegründer-karrieren. Bare noen år senere var Moen for fullt i gang med kodingen av det som den gang skulle bli en av Norges første bloggplattformer.

– Jeg begynte å snakke om det som da ikke het blogging, men det var blogging. I tillegg var jeg veldig tidlig ute i sosiale medier-boblen til å snakke høyt om det. Jeg bisto blant annet Stormberg-gründer Steinar J. Olsen og Petter Stordalen i starten.

Selv om Moen hadde jobbet med løsninger i lang tid, var det først rundt 2001 – 2002 at det begynte å dra seg til.

– Den første løsningen jeg lagde for mobil var tilpasset en Sony Ericsson K800-telefon. Jeg husker blant annet at den hadde syv dagers batteritid, noe som er luksus i disse dager.

Nå er det over elleve år siden K800i-telefonen entret markedet. Men 2006 er også året Twitter ble lansert, Blue Ray-discen og Nintendo DS. Samme året rundet USA 300 millioner innbyggere, Siv Jensen ble valgt til leder for FrP og prins Sverre Magnus ble døpt i slottskapellet i Oslo.

 

«Har fått jobbe med noen av de beste i verden»

Helt siden de første sosiale mediene ble lansert, har Moen vært en ildsjel.

– Det er ekstremt fascinerende og inspirerende at hvem som helst nå har mulighet til å lage innhold som kan tiltrekke seg tusenvis av mennesker. Hvem som helst kan egentlig også starte en bedrift fra hvor som helst som du kan drive fra telefonen.

Gjennom hele yrkeskarrieren har Moen jobbet i grenseskiftet mellom teknologi og ledelse. Det begynte med en ansettelse av en nordmann i Buenos Aires. Og det var Moens første ansatte – noe som krevde at han jobbet remote og har vært avhengig av teknologi for å få jobben gjort.

– Det å jobbe med mennesker fra hele verden – uavhengig av tidssoner og lokasjoner – har gjort at jeg har fått gleden og muligheten til å jobbe med noen av de beste i verden innenfor sine fagområder. Da kan man heller håndplukke eksperter, enn bare å forholde seg til dem man kan plukke ut i nabolaget.

 

Thomas Moen: «Innhold handler om å samle mennesker»

Moen har opp gjennom karrieren hatt en del lederstillinger og lederroller. Med en god merittliste i byråverdenen – både mediebyråer, produksjonsbyråer og reklamebyråer. Nå jobber han primært med å hjelpe innholdsskapere med å ta ut potensialet sitt slik at de kan leve av det de elsker i United Influencers.

– For meg handler innhold om å samle mennesker. Det er historier. Jeg elsker mennesker, jeg elsker å samle mennesker, og jeg elsker å skape engasjement og dele erfaringer. Og den beste måten å gjøre det på er via innhold.

Og med stadig mer ny teknologi på markedet blir lederrollen i mange ledd utfordret, ifølge Moen.

– Det er fordi folk kan ha oversikt, kunnskap og mulighet til å agere på en helt annen måte enn det som tidligere var mulig. Jeg tror det er ganske viktig for dagens og fremtidens ledere å ha respekt for teknologien, sier han og tar en kunstpause før han legger til:

– Samtidig skal vi aldri glemme at mennesker alltid vil være mennesker. Den beste måten til å få ledere til å kommunisere på er å behandle de som det.

Det har også vært avgjørende for Moen, og viser til at man kan drive et helt selskap fra telefonen.

– Du kan holde deg oppdatert, rapportere, respondere og bygge kultur fra en telefon. Det synes jeg er kjempekult.

«Samtidig skal vi aldri glemme at mennesker alltid vil være mennesker. Den beste måten å få ledere til å kommunisere på er å behandle de som det». – Thomas Moen

 

«Du må være sulten og interessert i å forstå ny teknologi»

Thomas MoenLikevel understreker Moen viktigheten av å være sultne og interessert i å forstå ny teknologi. For det er slik Moen hele tiden har ligget i forkant.

Det gjorde han også under oppstarten av iPublish, som han startet opp i 2004. Siden den gang er lederstillingene og selskapene blitt flere. Med topplederstillinger i blant annet Good Morning og Fanbooster, har han bygget seg opp et navn i den norske byråverdenen. Nå jobber han som markedssjef i selskapet han startet opp selv, United Influencers. Her tester og eksperimenterer han både med seg selv og måten han jobber på for å optimalisere eksempelvis arbeids- og kommunikasjonsflyt.

– Det har vært ekstremt spennende å følge den utviklingen. Også å være med på å definere hvordan norske bedrifter skal forholde seg til dette. Og være med å teste og eksperimentere og å jobbe ut best practice opp gjennom årene. Det synes jeg er spennende.

For det har skjedd en del store samfunnsendringer som gjør at informasjonsflyten, det å skape noe og produsere det, går veldig raskt, ifølge Moen.

– Samtidig opplever jeg generelt at det norske næringslivet fremdeles er alt for redd for å prøve nye ting, utfordre seg selv, sine egne forretningsmodeller og produkter. Det har ikke forandret seg. Men mennesker og menneskers atferd – hvordan de agerer på innhold de får presentert, har forandret seg.

«Men måten selskapet er organisert på eller måten strategien er lagt på, hindrer dem i å respondere så raskt de ønsker». – Thomas Moen

 

Større strukturer i veien skaper oftere treigere selskaper

Flere ganger hver måned er Moen ute og møter ledere når han holder foredrag, workshops eller er i kundemøter. Han sitter igjen med inntrykket er at det er mange ledere som forstår og gjerne vil.

– Men måten selskapet er organisert på eller måten strategien er lagt på, hindrer dem i å respondere så raskt de ønsker, sier seriegründeren og legger til:

– Det er nødvendigvis ikke bare en endringsvegring hos norske ledere. Men det kan være en utfordring. For det er så mye som kanskje må restruktureres i et selskap, for å kunne leve opp til hvordan de kan drive optimalt med teknologi i 2018. Her i United Influencers eksperimenterer vi og prøver ut nye måter og metoder for hvordan vi kan hjelpe kundene våre bedre.

Det er nettopp det som inspirerer Moen ved å jobbe i United Influencers: Teamet han jobber med hver eneste dag.

– De er noen av landets beste folk på det de holder på med. De er sultne på å lære, de tar ting til seg raskt og det de lærer – setter de raskt ut i livet.

 

Mekanismer og metoder som vil fortsette å fungere 100 år fremover

«Den beste læringen er noe du kan implementere og bruke resten av livet ditt». – Thomas Moen

For å vokse raskt og starte opp en haug med selskaper, har Moen drevet med livslang læring så lenge han har vært i næringslivet.

– Jeg prøver ikke å hive meg på trender, men fokuserer heller på mekanismer og metoder som vil fortsette å fungere også i 100 år frem i tid. Det er blant annet derfor vi byttet navn fra United bloggers til United Influencers. Fordi at vi gjerne vil hjelpe opinionsledere i 100 år fremover med å bygge sin business. Da er det ikke nok bare å koble de til en eller annen kanal eller en eller annen trend.

Akkurat som når Moen holder foredrag, snakker han om hvordan man skal påvirke mennesker med teori fra Robert Cialdini, professor i psykologi og markedsføring. Også snakker han mindre om den siste growth-hacken fra Facebook for. Cialdini er kanskje mest kjent for boken om overtalelse og markedsføring som kom i 1984: Influence: The Psychology of Persuasion.

– Den beste læringen er noe du kan implementere og bruke resten av livet ditt.

 

«Ledelsens holdninger til teknologi viktig for å bygge et godt arbeidsmiljø»

Under konferansen til Oslo Business Forum den 2. november, er Moen nemlig konferansier. Men hva er det han gleder seg mest til?

– Det vil være teit å forskjellsbehandle, men det er en liten amerikaner som kanskje sniker seg litt mer frem sammenlignet med de andre foredragsholderne. Mest fordi det er en person jeg har fulgt med på og hatt gleden av å møte et par ganger opp gjennom karrieren. Men også fordi Gary Vaynerchucks hovedbudskap til publikummet er så viktig og vil gjøre et såpass stort inntrykk på dem, at jeg er skikkelig spent.

Moen håper likevel deltakerne under konferansen blir mer åpne for endringer og mer medgjørlig med tanke på hvordan ting endrer seg. Prøve nye ting og eksperimentere med nye ting.

Samtidig som deltakerne fokuserer enda mer på hvor viktig teknologien er for å bygge et godt arbeidsmiljø som kan skape gode resultater.

– Den beste måten å skape fantastiske ting på – for norske bedrifter – er å ha et godt arbeidsmiljø hvor man samarbeider og jobber mot felles mål. Solopreneurs som bare jobber for seg selv, er avhengig av å ha mennesker rundt seg som kan inspirere dem og pusher dem til å levere sitt beste, sier han og legger til:

– I en norsk arbeidshverdag står man mye friere til å velge selv og utvikle seg som arbeidstaker. Så tror jeg kultur, samhold og stolthet er helt avgjørende.


Hvor langt er utviklingen kommet om ti år?

Thomas Moen, United InfluencersSelv om Moen håper konferansen inspirerer til å tenke nytt, må deltakerne selv ta med kunnskapen tilbake til sin arbeidsplass. Men hvordan ser egentlig markedet ut om ti år?

– Om ti år er det forhåpentligvis mye mindre friksjon. Jeg håper man har et mindre bevisst forhold til teknologi og et mer bevisst forhold til mennesker. Det skal forsvinne mer, men fortsette å hjelpe, sier Moen og legger til:

– Teknologi betyr hjelpemiddel og en hammer er også teknologi. Det skal imidlertid være så friksjonsfritt og inspirerende å jobbe med – at man kan fokusere på å faktisk jobbe sammen med smarte mennesker.

 

«Vi vil alltid trenge flinke, gode og samarbeidsvillige mennesker»

Kommer robotene til å ta over jobbene våre, har vært en gjenganger både i mediene og sosiale medier de siste årene. Våren 2016 uttalte Elon Musk at han er fast overbevist om at virkeligheten er en simulering skapt av en superintelligens. Flere amerikanske og utenlandske medier omtalte denne saken. Moen fleiper litt med utsagnet, før han fortsetter:

– Nei, vet du hva. Jeg tror ikke robotene kommer til å ta over jobbene våre. Men jeg tror flinke, gode og samarbeidsvillige mennesker alltid vil ha et sentralt sted i vår hverdag. Vi har aldri levd i en sikrere, bedre og mer inspirerende verden. Og min erfaring så langt i livet er at hvert år bare blir bedre og bedre. Så jeg gleder meg ekstremt mye til fremtiden.

Ifølge Moen er norske selskaper er flinke til å prøve seg frem. Men han sitter også igjen med et inntrykk av at norske bedrifter har alt for mye fokus på seg selv. Og alt for lite fokus på kundene sine.

– De er nødt til å snakke mer med kundene sine. Få mer forståelse for kundene sine og hvordan de kan hjelpe kundene sine med mer gratis innhold.

Gjennom hele karrieren har Moen hatt kundene i fokus. Likevel understreker han at det ikke er foruten de ansatte han har jobbet med.

– For meg er det viktig at folk tar stolthet og eierskap til alt de gjør og jobber med. Det er derfor jeg synes det er så inspirerende å jobbe med gründere. Og det er derfor det er så spennende å jobbe i United Influencers der vi representerer hundrevis av unge gründere. De tilhører en helt ny generasjon av entreprenører.

 

LES OGSÅ: