– Neste stegs industrialisering handler om å utvikle forretningene til mer bærekraft og bedre økosystemer som henger sammen, sier Cathrine Barth.
I den nyeste episoden av podkasten ´De som bygger det nye Norge´ har Silvija Seres invitert Cathrine Barth. Hun er selvstendig rådgiver for teknologiselskaper og byggebransjen. Nå hjelper hun dem med å tenke nytt - og grønnere.
– Det er en motsetning i seg selv å få mennesker eller miljøer til å skape noe de ennå ikke vet hva er.
Ifølge Barth er det en utfordring å lage metoder som gjør at mennesker kan samarbeide og lage noe de fremdeles ikke vet hva er, men være enige om det.
– Da bruker jeg fortellingen, ikke bare som inspirasjon, men som en drivkraft for å lage bilder vi kan sette oss inn i – og lage bilder som gjør at vi blir enige om hvordan noe skal være. Fortellingen er en enormt effektiv måte for å få folk til å jobbe sammen på.
– Den kapasiteten vi har til å skape det nye, altså det å drive med digitalisering og teknologiutvikling, har ikke noen verdi om vi ikke løser klode- og klimaproblemer, og de større samfunnsproblemene.
Og byggebransjen ligger så langt bak i den teknologiske utviklingen, at det bare er fiskeri og landbruk som ligger lenger bak. Barth spør seg hvordan man kan benytte teknologien for å gjøre denne industrien mer miljøvennlig.
– Neste stegs industrialisering handler om å utvikle forretningene til mer bærekraft og bedre økosystemer som henger sammen. Vi må finne gode økonomiske løsninger på å bruke ting mindre, lenger og smartere, sier Cathrine Barth.
Den sirkulære økonomien kan ses på som et prinsipp med mål om å beholde ressurser i økonomien lengst mulig gjennom redusert råvarebruk, avfall, utslipp og energiforbruk. I tillegg skal produktet helst gjenbrukes.
– Vi har alle et ansvar for hvordan vi selv lager vårt sirkulære fingeravtrykk. Jeg tenker det er motsvaret til et fotavtrykk. Vi må begynne å se på hva som er mitt avtrykk og hva som er min verdikjede. For kan man begynne å gjøre noe? Alle kan gjøre noe via sitt bittelille system.
Barth håper handelen er i ferd med å nå sine siste dager hvor det handler om selge mest mulig varer.
– Jeg tror vi vil se flere leasing- og leietjenester flere steder på personmarkedet. Ta for eksempel Filippa K. De har en tjeneste der du kan leie klær i stedet for å kjøpe dem.
Og potensialet er stort, ifølge Barth, som viser til friluftslivsbransjen.
– Hva med å lage steder der du kan lease telt og annet friluftsutstyr i stedet for å eie, sier Barth, og legger til:
– Til syvende og sist tror jeg det kommer an på hva som er opplevd verdi. Og når deleøkonomien gir deg flere fordeler. Vi må jobbe med brukeropplevelsen ved å være et delingsmenneske, hvor jeg tror vi bygger nye identiteter gjennom delingsøkonomien. Når du driver med forretningsutvikling må du alltid lage forventning pluss én. Ja vel, du digitaliserer, men hva skal være den opplevde fordelen være når du driver med digitalisering?
Har du en jobb der det er behov for å tenke nytt, annerledes og sirkulært på nye forretningsmodeller? Da har Barth to råd til deg:
Dette er spennende fordi:
I denne episoden vil du lære:
Vil du høre mer om ledelse, teknologi, innovasjon og endringer? Sjekk ut podkasten `De som bygger det nye Norge` i samarbeid med Silvija Seres.