I de siste sekundene av livet er det tre spørsmål alle stiller seg. Vet du hvilke?

 

— Jeg håper ikke det gjør noe, men jeg skal bli veldig personlig med dere. Slik åpnet innovasjonsdirektør i IBM Norge, Thomas Anglero sitt foredrag under Oslo Business Forum.

Anglero er ekspert på innovasjon, forstyrrende teknologier, trender og kunstig intelligens. I de 20 årene Anglero har vært i Norge, har han aldri før kjent på så mye usikkerhet som det er i Norge i dag. Usikkerheten ble nok ikke mindre da amerikaneren avslørte at flere av topplederne i Norge bare har penger til å drive selskapet i 18 måneder til.

— Vet dere at det er det som faktisk skjer? Eller er dere i sjokk? Spør innovasjonsdirektøren, før han fortsetter:

— Jeg skal hjelpe dere og jeg skal gi dere noen råd.

Thomas Anglero: — har du noen livsråd til meg?

Ett av rådene IBM-direktøren delte, fikk han selv for bare noen uker siden. Da skulle IBM flytte kontorene fra Kolbotn til Oslo sentrum. I den anledning ble det arrangert en innflytningsfest med alle som jobber og som har jobbet i selskapet. Mennene Anglero satte seg ned med, var godt over 80 år og hadde til sammen 300 år med livserfaring. Innovasjonsdirektøren spurte om de hadde noen livsråd til han. Svaret Anglero fikk var enkelt, men viktig.

— Lær å lytte. Jeg har brukt for mange år på å brenne meg på det, fortalte mannen.

— Det mannen sa er viktig. Hvor ofte bruker du tid på å tenke på hva du skal si neste gang, i stedet for å faktisk lytte til den du snakker med? Spør innovasjonsdirektøren.

Da Anglero selv tok rådet til seg, opplevde han noe spesielt. Det oppsto kjærlighet, tillit og bånd.

Meningen med livet?

— Har du hørt historien om sykepleieren som pleiet pasienter på dødsleiet? Spør Anglero.

I 25 år hadde sykepleieren utallige samtaler med døende pasienter. Hun gjorde seg mange erfaringer om hva vi reflekterer over mot slutten av livet. Overraskende nok var det de samme tingene som gikk igjen. Hun forsto noe viktig. Det betyr ikke noe hvilken religion du har, hvor mye penger du tjener, eller om du har en ny Tesla. I de siste sekundene av livet er det tre spørsmål alle stiller seg:

1. Elsket jeg nok?
2. Var jeg lykkelig?
3. Hvorfor jobbet jeg så mye?

Anglero forteller karismatisk og med en kraft som er til å ta og kjenne på:

— Ser du det ikke? Vi lurer alle på hva som er meningen med livet? — «Dette» er meningen med livet.

— Vis kjærlighet, vær lykkelig og jobb mindre, poengterer han.

Til slutt kommer innovasjonsdirektøren med en oppfordring.

— Dere har falt i fellen, nå må dere rette opp i den. Gjør den jobben ingen vil gjøre — bli kvitt janteloven!

Fem råd fra Thomas Anglero:

LYTT MER
— Hvor ofte bruker du tid på å tenke på hva du skal si neste gang, i stedet for å lytte? Folk er opptatt av å vise hvor smarte de er. Lytt mer til menneskene du møter og se hva som skjer med deg selv og de du snakker med.

VÆR DEG SELV
— Du må være deg selv. For hvis du er den ultimate versjonen av deg selv, vil ingenting stoppe deg — og da vil også selskapet gå bra. Hvis du derimot går rundt og er redd, vil ingenting vil skje.

BLI KVITT JANTELOVEN
— Janteloven sier «ikke skill deg ut, vær som alle andre». Se på de mest berømte personene i verden. De tok en sjanse og en risiko. Ingen trodde på dem. Se hvor de er nå — se på Northug. Han er seg selv og det er derfor vi elsker ham.

JOBB MINDRE
— De fleste mennesker angrer på at de jobbet så mye når de ligger ved dødsleiet. Det bør derfor være et tydelig budskap om å jobbe mindre.

ELSK MER
— En av de kommende dagene må du si til noen at du elsker dem. Gjør det for dem og gjør det for deg selv.