- Benjamin Franklin sa en gang at: «Om alle sier det samme og sier det samtidig, så kan det hende at alle har sluttet å tenke». Og jeg tror at etter Covid, så vil alt være annerledes og alt vil være nytt. Vi kommer inn i noe vi kaller en ny normal.
Det sier Stéphane Garelli i episode 24 av podkasten All In med Oslo Business forum. I episoden snakker Garelli om hvordan reparasjonen etter pandemien kan komme til å se ut, om EUs Green Deal og de nye trendene innenfor både proteksjonisme og globalisering. Garelli er professor ved IMD Business School og ved Universitetet i Lausanne, og har tidligere ledet World Economic Forum.
Forskjellen på krig og pandemi
Praten med Garelli går om støtteordninger, bruk av sparepenger og demokratiske spørsmål knyttet til Facebook. Og vi får en innføring i økonomisk utvikling som kan se ut U-er, V-er, W-er og L-er. Hva slags bokstav vil kle den kommende utviklingen?
Garellis spådom er at den kommende økonomiske utviklingen kan komme til å se ut som en N: En rask vekst i forbindelse med at grensene åpnes, restaurantlivet kan tas opp og folks lave terskel for å bruke penger. Deretter mener Garelli at det kan komme et tilbakefall, på grunn av at folk tar et steg tilbake og blir i økende grad bekymret for fremtiden igjen.
Etter den korreksjonen, tror Garelli på en mer langsiktig og naturlig vekst igjen.
- Den store forskjellen på en krig og en pandemi, er at du vet nøyaktig når en krig er over. Første verdenskrig var ferdig klokka 11 den 11. november. Den 12. november kunne du gjøre noe annet. Men du aner ikke når en pandemi er ferdig – den kommer i bølger, sier Garelli, som også er en av foredragsholderne under høstens Oslo Business Forum, som finner sted den 29. september.
- Kan ikke kun se på kompasset
I samtale med Tor Haugnes, kommer også Garelli inn John Maynard Keynes og statlige korrigeringer av økonomier i trøbbel.
- Men på et tidspunkt må styresmaktene trekke seg ut, eller så går det over i en statsfinansiert økonomi. Det handler om timing, påpeker Garelli, som også er opptatt av folkets makt i å stake ut retningen næringslivet tar.
- Det er mye som skjer. Ikke bare fordi selskapene selv innoverer, men også fordi samfunnet er med på å påvirke agendaen, sier Garelli, og er innom flere momenter som er med på å endre virksomheter: Klimaendringer, likestilling og økte krav fra folket om transparens i næringslivet.
Garelli påpeker at der man tidligere kunne sette en retning som var riktig for seg og sitt, må man nå ta innover seg flere eksterne faktorer.
- Ser du kun på kompasset, uten å ta høyde for hvor vinden kommer fra eller at det er pirater i veien, så kommer du deg ingen vei. Man må være mye mer oppmerksom på det som skjer rundt seg, mener Garelli.
I tillegg får du i denne podkastepisoden svar på:
Lytt til podkasten her:
Episoden kan du høre overalt der du hører podkast, på Spotify, iTunes eller i spilleren ovenfor. Husk å abonnere for å få kommende episoder rett inn i spilleren din.
Tusen takk til programleder Tor Haugnes og vår samarbeidspartner All In.