- Vi skal ikke bare flytte mennesker fra A til B, vi skal også flytte virksomheter fra A til B, sier Bendik Blindheim, administrerende direktør i ISCO Group, om rollen som hodejeger
Bendik er gjest i episode 26 av All In med Oslo Business Forum. Hvordan fungerer egentlig disse litt mystiske, men samtidig ekstremt viktige, rekrutteringsprosessene? Finnes det en suksessoppskrift i jakten på den perfekte ansatte for en gitt virksomhet?
Suksessoppskrift eller ei, i tillegg til standardiserte prosesser, ligger det mye psykologi i en slik prosess.
- Det er en grunn til at det heter hodejakt. Det er hodene til folk vi jobber med, og vi skal inn i hjernebarken. Det har selvfølgelig veldig mye med forretning og business å gjøre, men det er jo mennesker vi jobber med.
Beskyttet tittel? Gjerne
Bendik påpeker at alle seriøse hodejegere vil innom noen faste punkter og svare på noen faste spørsmål i en slik prosess. Men så er det x-faktoren:
- Og x-faktoren, mener jeg, handler om hvor flink du er til å sanse det mennesket du har foran deg. Det er vanskelig å trene på, men det går an, sier ISCO-sjefen, som også forteller om hvordan de trener på dette internt i egen virksomhet.
I samtale med programleder Tor Haugnes er episoden også innom det at hodejeger ikke er en beskyttet tittel.
- Det er ikke noe galt i det i seg selv. Men vi forvalter så stort ansvar og bør ha en enorm samvittighetsfølelse for jobben vi legger ned, på vegne av enkeltindividet, alle ansatte, hele bedriften, muligens lokalsamfunnet og kommunen også, sier Bendik, som innrømmer at han skulle ønske at hodejeger var noe man kunne utdanne seg til.
Arbeider strategisk med mangfoldsledelse
I tillegg får vi høre mer om ISCOs arbeid med mangfoldsledelse. Samtidig som det er krig om talentene, er det manglende kompetanse om flerkulturelle med akademisk bakgrunn, påpeker Bendik.
- Vi er her for å løse framtidige kapasitetsutfordringer og samtidig finne morgendagens ledere – det er jobben vår. Da må vi være best i Norge på å identifisere flerkulturell kompetanse, vite hva som skal til for å utvikle og integrere flerkulturell kompetanse, forteller ISCO-sjefen, som har ansatt personer fra sentralforvaltningen med praktisk erfaring fra arbeid med inkludering og mangfold.
Han vedgår også at det er personlige grunner til at han er ekstra engasjert i denne tematikken.
- Ja, jeg har jo det. Nå ser jo alle på meg at jeg ikke kommer fra Hobøl, jeg er adoptert fra Bangladesh. Jeg var åtte måneder da jeg kom. Og så har jo jeg en far fra Porsgrunn og en mor fra Sykkylven, påpeker Bendik, som vil understreke at han har hatt andre rammer i sin oppvekst enn mange av de han snakker om når han snakker om mangfold.
- Men jeg tror jeg har en respekt og ydmykhet for hva som er alternativet. Jeg er jo født i slummen i Dhaka.
I episoden får vi også diskusjoner rundt spørsmål som:
- Finnes det en oppskrift for hvordan man treffer best mulig med ansettelsen av en toppleder?
- Kommer den tradisjonelle hodejegeren til å bli erstattet av digitale systemer?
- Hva er de fremtidige utfordringene innen rekruttering?
Lytt til podkasten her:
Episoden kan du høre overalt der du hører podkast, på Spotify, iTunes eller i spilleren ovenfor. Husk å abonnere for å få kommende episoder rett inn i spilleren din.
Tusen takk til programleder Tor Haugnes og vår samarbeidspartner All In.