- Kompetanse er ikke bare kunnskap, det er også holdninger og ferdigheter, og alt dette kan trenes. Alle har en godfot som kan dyrkes frem.
Ordene tilhører Leif Arne Jensen, administrerende direktør i PWC i Norge og styreleder for norsk revisorforening, og er helt i tråd med tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggens «Godfotteori».
I episode 28 av All In med Oslo Business Forum snakker Leif Arne om kunnskap, «reskilling» og fremtidens arbeidsliv. Men når er egentlig fremtiden? Hva slags perspektiv har Leif Arne når han snakker om fremtid?
- Det er et stort og vanskelig spørsmål, men også et i relativitet. Da jeg vokste opp handlet fremtiden om Star Wars, 11. mars i fjor handlet det om fem til ti år. Da vi passerte 12. mars handlet fremtiden om de neste ukene, sier Leif Arne.
Frykten for å miste jobben
Noe som ofte nevnes i forbindelse med fremtidssnakk, er hvordan enkelte jobber blir borte, mens andre jobber endres. Men kan det være slik at alt pratet om jobbene som skal bli borte har skapt en for tilstedeværende frykt blant mange arbeidstakere?
- Det er definitivt skapt en frykt. Vi har et godt eksempel fra egen bransje: En stor del av PWC er jo revisjon, og revisjon ble satt nesten øverst på lista over dem som kom til å forsvinne i løpet av noen få år. Men det var jo basert på en gedigen misforståelse, mener PWC-sjefen.
Han peker på at noe av arbeidet er repetitivt og kan digitaliseres, men at dette kun er noen av elementene i helheten som utgjør revisjonsyrket.
- Det ble skapt en frykt som ikke var reell. Effekten var egentlig helt motsatt: Fordi med økt digitalisering har du masse nye problemstillinger, verden blir mer kompleks, sammenhengene blir mer komplekse, for en som er revisor da, vil det kreve ganske mye å håndtere det på en god måte.
Det som ikke står på vitnemålet
Programleder Tor Haugnes er også innom tre måter å lære på: kopimaskinen, den visuelle og den praktiske. Det å studere handler om å lære og forstå, men stadig oftere hører man at store selskaper ønsker seg ulike perspektiver og ulik kompetanse.
- Noen av de egenskapene du trenger for å lykkes i jobb, de står ikke på vitnemålet, sier Leif Arne.
- Behovet for relasjonelle ferdigheter er noe av det vi har sett endre seg ganske radikalt. Det vil åpne seg opp for folk som kanskje ikke var de beste på skolen, legger PWC-sjefen til.
Han påpeker at man i dagens arbeidsliv trenger ferdighetene til å kunne snu seg rundt raskt, og at utdanning kanskje burde legges opp til både å kunne dykke dypt i faglig materie over tid, men også bestå av arenaer hvor man lærer å endre seg raskt.
I tillegg får vi høre om verdikompasset, verdien av å spørre om «hvorfor», om det å involvere og engasjere ansatte og at livslang læring er et ultramaraton.
I denne episoden kan du også høre mer om:
- Den nye generasjonen arbeidstakere, som drives mer av «hvorfor»
- Hvordan man sørger for at ansatte føler seg involvert og ansvarliggjort
- Hva ligger i reskilling?
Lytt til podkasten her:
Episoden kan du høre overalt der du hører podkast, på Spotify, iTunes eller i spilleren ovenfor. Husk å abonnere for å få kommende episoder rett inn i spilleren din.
Tusen takk til programleder Tor Haugnes.