- Man tar feil nesten 50 prosent av gangene, men vi forsøker å slå markedet. Er du like god som markedet, har du rett 50 prosent av gangene, men har du rett 51 prosent av gangen er du veldig god. Har du rett 52 prosent av gangene, så er du en helt.
Det sier Nicolai Tangen, som sitter i gjestestolen i det som er en litt annerledes episode av All In med Oslo Business Forum. Det er Rachel Botsman og ikke Tor Haugnes som leder samtalen med sjefen for statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet.
Opptaket ble gjort under årets Oslo Business Forum i september. Rachel Botsman selv var gjest i episode 39 av samme podkast som hun i denne episoden har påtatt seg en midlertidig programlederrolle for.
I denne episoden får vi høre om mediestormen da Tangen fikk sjefsjobben, om tillit og læring og om hvordan man tiltrekker seg de største talentene.
- Manipulerer seg selv
Nicolai Tangen deler åpent om presset han var under da han ble ansatt som sjef for oljefondet. Følte han egentlig at noen stolte på og hadde tillit til ham, undrer Botsman.
- Det var en rar situasjon, for mange personer stolte jo på meg. Styret som ansatte meg hadde tillit til meg, og det samme gjaldt organisasjonen for øvrig, sier Tangen, som også sier han fikk støttende meldinger fra folk over hele landet.
- Men media stolte ikke på meg i starten, sier Tangen, før Botsman spør om hvordan han håndterte det langvarige presset.
- Man manipulerer seg selv til å tro at motstand er noe positivt. Man våkner opp om morgenen med 500 journalister som venter, man ser seg selv i speilet og sier «jeg elsker dette, jeg elsker at de prøver å ta meg». Du snur det til noe positivt.
Magefølelse eller analyse?
Både Botsman og Tangen er klare på at de har likt ideen om å lære av egne feil. Men hvordan føles det egentlig å feile når det er milliarder av statens Norges kroner som står på spill?
Med referanse til sitatet i starten av teksten, påpeker Tangen at det viktigste er å skape et miljø hvor det trygt å feile 48 prosent av gangene. Selv har Tangen skrevet oppgave om de beste investorene, og om overgangen fra analytiske tilnærminger til avgjørelser mer basert på erfaringer og følelser.
- De beste tar steget fra analyser til å kjenne igjen mønstre fra gang til gang. Kaller du det magefølelse, vil de se på det som noe negativt. Kaller du det å kjenne igjen mønstre, er det noe veldig bra, sier Tangen, som sier han stoler mer på sin egen magefølelse nå enn tidligere.
Samtalen dreier seg også innom hvordan han ledet under pandemien, hvilket råd han ville gitt til Boris Johnsen og hvorfor notater fra ledermøtene legges ut på intranettet.
Kanskje kan du også få svar på spørsmål som:
Lytt til podkasten her:
Lytt til podkasten på Spotify, iTunes eller der du lytter til podkast, eller bruk spilleren over. Husk å abonnere for fremtidige episoder!
Stor takk til vår programleder, Tor Haugnes!