- Det det handler om for oss, er hvordan selskapene der ute skal sørge for at de har en robusthet og en skalerbarhet i humankapitalen sin. Jeg tror det blir viktigere enn noensinne, fordi det aldri har vært større mobilitet blant de virkelige flinke arbeidstakerne enn det vi ser nå.
Det sier Bendik Blindheim, hodejeger og administrerende direktør i ISCO, i den siste episoden av OBF-podden. Det han snakker om er fremtidens kapasitetsutfordringer og hvordan norsk næringsliv i økende grad er blitt arbeidstakernes marked.
Bendik Blindheim var også gjest i episode 26 av OBF-podden.
Et udekket kompetansebehov
I denne episoden snakker Bendik og programleder Tor Haugnes blant annet om tall fra NHOs kompetansebarometer. Det viser at to av tre opplever å ha et udekket kompetansebehov, mens fire av fem ønsker å heve kompetansen til dem som allerede er ansatt.
- Flere og flere begynner å satse på reskill og upskill. Det er mindre kostnadsdrivende å drive kontinuerlig utvikling av menneskene og humankapitalen sin. Mange har blitt tydeligere på at “hvis vi har følgende strategi, ambisjon og målbilde, så vet vi hvordan vi skal fylle kompetansegapet”, sier Bendik.
Han påpeker også at mange vet at det er et gap som skal fylles, men at de mangler oversikt over hvilken kompetansen de egentlig trenger for å fylle det.
Vi får også høre vandrehistorien om en samtale mellom en CFO og CEO, om styrets rolle som kontroll- og utviklingsorgan og om profesjoner under press fra nyutdannede.
En ny generasjon hodejegere
I tillegg gir Bendik noen betraktninger om bransjen han selv er en del av. Er egentlig hodejegere katalysatorer for vekst, undrer Tor?
- Det vi skal drive med er å avdekke kompetansepotensial. Vi skal finne mennesker som klarer å få til den gevinstrealiseringen selskapet ønsker seg, gjennom å tiltrekke seg ny kompetanse, sier Bendik, som mener mange av de tradisjonelle merkelappene på hodejegere passer stadig dårligere.
- Det var en litt annen holdning til å starte som hodejeger eller rekrutterer i den forrige generasjonen. Det gikk på en eks-toppleder hadde en bunke med visittkort, og tenkte at “nå skal jeg kapitalisere på nettverket mitt”. Det er ikke mange igjen av dem. Det er mange flinke, unge mennesker.
I denne podkastepisoden kan du også få svar på spørsmål som:
- Hvordan bør et styre være sammensatt for å støtte ledelsen på en god måte?
- Hva må selskaper gjøre for å få oversikt over kompetansen de mangler?
- Hvem er fremtidens rekrutterer?
Lytt til podkasten på Spotify, iTunes eller der du lytter til podkast, eller bruk spilleren over. Husk å abonnere for fremtidige episoder!
Stor takk til vår programleder Tor Haugnes!