– Det å tro at man kan planlegge seg frem til hvilken kompetanse vi trenger i fremtiden, det tror jeg er en illusjon som man må legge fra seg så fort som mulig.
Ordene tilhører rektor ved Handelshøyskolen BI, Inge Jan Henjesand. Han er gjest i episode 60 av OBF-podden sammen med Grete Aspelund, administrerende direktør i Sweco.
Tillitsbasert ledelse og livslang læring er to knagger for samtalen, som i løpet av 40 innholdsrike minutter er innom ledelse av kunnskapstunge organisasjoner, McGregors X- og Y-teori og omstillingen til det grønne skiftet.
– Umulig å ha alle svarene selv
– Jeg liker egentlig bedre å kalle det ledelse basert på tillit, sier Inge Jan når han får spørsmål knyttet til tillitsbasert ledelse. Han utdyper:
– Det høres ut som et spill med ord, men det er litt forskjellig. “Tillitsbasert ledelse” kan fort bli en metode, mens med “ledelse basert på tillit”, så må du finne ut hva som gir tilliten.
Både Grete og Inge Jan er ledere for virksomheter fullstappet av kunnskap på tvers av ulike fagområder. Det krever visse kvaliteter som leder, mener Grete.
– Jeg tror man kommer langt med ydmykhet overfor faget og alle de forskjellige fagene man har i en slik institusjon eller organisasjon. Man bør heller fokusere på hvordan fagene kan spille sammen. Det er en umulig oppgave å sitte med alle svarene selv.
– En aktivitet som ikke stopper
Videre får vi høre en interessant diskusjon om kompetansegapet og livslang læring fra to ulike perspektiver: Grete som trenger ny kompetanse for å omstille, Inge Jan som skal utdanne de som skal drive omstillingen.
Grete argumenterer for at problemet er godt definert, men savner diskusjoner om løsningen.
Hun mener fire aktører er sentrale: Bedriftene, undervisningssektor, staten og individet.
– Man må tenke på det som en aktivitet som ikke stopper, mener Inge Jan.
– Vi får hele tiden høre at vi skal utdanne relevante kandidater, enten det er bachelor eller master, men vi kommer aldri til å gjøre det i stor nok grad. Vi kommer til å utdanne kandidater som er klare til å ta tak i noe og som må gjøres ytterligere klare.
I episoden får vi også høre hvorfor et Søren Kirkegaard-sitat er relevant for næringslivet i dag, og om viktigheten av å tåle å leve med uklarhet.
Du kan også få svar på spørsmål som:
- Hvordan påvirket pandemien utdanningssektoren?
- Hvor mye uenighet skal man tåle som leder, og når skal man skjære gjennom?
- Hvilke tre områder peker stortingsmeldingen om livslang læring på?
Lytt til podkasten på Spotify, iTunes eller der du lytter til podkast, eller bruk spilleren over. Husk å abonnere for fremtidige episoder!
Stor takk til vår programleder Tor Haugnes!